onsdag 17. august 2011

Fruktsalgets bakside

Jeg har begynt å spise litt frukt av og til, spesielt til lunsj når jeg jobber.
Svært ofte kjøper jeg de i butikkene jeg er utstasjonert i.

Det viser seg imidlertid at ikke alt man kjøper av frukt er modent. Jeg husker en gang i Etiopia at vi kjøpte mange appelsiner som var umodne, og svært sure. Egen opplevelse i seg selv, egentlig, for hva skal man med sure godteri hvis man har sure appelsiner tilgjengelig. Den jeg kjøpte på butikken i dag var ikke umoden. De aller fleste appelsiner i norske butikker er som regel modne, og jeg har ennå til gode å oppleve Etiopia-flashback når det gjelder appelsiner solgt i Norge.

Når det gjelder pærer, er saken noe helt annet. Hvis jeg skulle smakt biter av dagens pære med bind for øynene ville jeg svært mulig trodd det var et grønt eple jeg smakte. Hva skiller et grønt eple fra en moden pære? Den er hard og sur i sammenligning. En moden pære krever ikke slikt kjevearbeid som måtte utføres i dag. Så den jeg spiste var umoden...gah!



På en side fra Skolefrukt står det følgende om pærer:
"Pærer med rett modningsgrad er myke og saftige. Modne pærer har dårlig holdbarhet, og derfor selges pærer, spesielt norske, gjerne umodne og harde. Umodne pærer modnes raskt i romtemperatur. Tiden kan variere fra 2 til 6 dager."

Jeg må legge til at det er godt gjort av meg: Dette er nemlig første gang på lang tid, om ikke hele mitt voksne liv, at jeg (både) kjøper og spiser en umoden pære. Hvertfall av det jeg husker klart. Så da gjenstår mysteriet: Har jeg alltid vært heldig? Er informasjonen jeg leste overdrevet? Eller er det meg det er noe med, som plutselig brått har gått over til noe annet?
Ved skrivende stund mener jeg at jeg nettopp hadde et tredje alternativt som var mer genialt enn det siste jeg skrev nå, men jeg er nå ganske trøtt etter jobben, og har visst glemt det helt.
Men ved videre ettertanke, så har jeg spist umodne pærer før. Noe harde var de, men denne var mye hardere.

Fruktsalget har sin bakside, for det er nemlig flere spørsmål: Hvordan skal jeg heretter kunne være trygg på at de jeg kjøper er moden og gode å spise, i stedet for at de gir en sur opplevelse? Eller for å snu det mer: Hvordan skal jeg heretter vite at de er umodne og kan sette de bort til modne? For risikoen er jo at jeg setter bort modne, og da er de bortkastet! Alt sammen blir jo helt ute av kontroll!

Og forresten, et råd hvis dere er forvirret etter å ha lest dette innlegget: Sørg for å skille mellom der jeg skriver "umoden" og der jeg skrivet "moden".


God kveld!

2 kommentarer:

  1. Vel, du kan jo alltids kjenna på pæra om den er mjuk eller hard...?:)

    SvarSlett
  2. Og det har æ tid til? Har bare matpause i 30 minutta :)

    SvarSlett